Lanka- ja kangaslaihis.

Sana ”laihis” saa minut aina hytäjämään, mutta käytin sitä ihan otsikossa asti osallistuttuani Näppituntuma-blogin haasteeseen. Ilmoitin tahtovani vähentää kilon, mutta neulovani kolme.

Ulotin haasteen koskemaan myös kangasvarastoa. Kankaiden vähentäminen tuntuu tällä hetkellä jopa tärkeämmältä, sillä ne eivät mahdu koriinsa kunnolla. Ja siinä kohti katson meneväni metsään, jos joutuisin hankkimaan lisää tavaraa tavaroille. Pyrin siihen, että kun loppuvuodesta kuvaan korini sivusta, kankaat eivät kurkkaile.

kankaat

Kankaat 24.3.2014.

Neulomisharrastuksen karattua käsistä n. vuonna 2008 haalin lankaa, mistä vaan sain. Sitä oli kauheasti, pahimmillaan kolme tuollaista isoa kangasrottinkikorillista muuttaessani Jyväskylään 2010. Kankaitakin oli hyllyköllinen lattiasta kattoon. En kerta kaikkiaan voinut vastustaa käsityötarpeiden ostamista. Kaikkeahan saattaisi vaikka myöhemmin tarvita!

langat_03_14

Langat 24.3.2014 sängynaluslaatikossa.

Viimeisen 2-3 vuoden aikana olen ostanut lankaa himotukseen pari-kolme kertaa pieniä määriä, joten jemma on tänä aikana pienentynyt huomattavasti. Olen myös antanut paljon puhumatonta lankaa eteenpäin.

Vuodenvaiheessa mietin, että saatuani puoli kiloa pois voisi mahdollisesti pitkästä aikaa ostaa jotain kivaa. Kävin lankakaupassa, mutta en vain halunnut mitään. Katselin ja silittelin, mutta en enää saanut minkäänlaista ilon tunnetta kivojen lankojen ostamisen ajattelemisesta. Kävi melkein riepomaan ajatus, että olisin ostanut ihanaa lankaa tietämättä, mitä siitä tulee, milloin, ja kuinka paljon tarvitsisin, ja että se olisi luultavasti kokenut saman kohtalon kuin suurin osa jemmalangoista: alkanut vain tökkimään.

Meneillään olevasta neuleestani loppui eilen lanka, joten kävin tänään hakemassa uuden vyyhdin. Katselin ympärilleni kevätauringon kujeillessa värikkäiden lankojen kanssa, ja tapahtui sama juttu. En.

Jemman paino oli vuodenvaihteessa 4,4 kg, mutta siinä ei ole laskettuna valmistuvia töitä, eli määrä oli aika summittainen. Seuraankin siis poistuvan langan määrää, joka on tähän mennessä 1,215 kg. Kilon haastetavoite on siis näemmä jo saavutettu, enpä aiemmin huomannutkaan! Mutta kyllä tuolta vielä pitää saada toinenkin kilo irtoamaan.

Olen valtavan iloinen siitä muutoksesta, jonka olen viimeisen kolmen vuoden aikana onnistunut ostokäyttäytymisessäni tekemään. Oikeastaan ihannekuluttajaminäni toimii aika lailla näin, mutta sillä ei ole jemmassa juuri mitään. Siinä ero. Jatkan siis harjoituksia.

Advertisements

12 kommenttia artikkeliin ”Lanka- ja kangaslaihis.

 1. Mulla tulee ihan samanlainen fiilis lankakaupassa.. Ja sen takia tuskastelen, kun löytyy kiva ohje, mutta mulla ei olekaan just sillä sekunnilla lankaa siihen, että saisin sen aloitettua 😀 Joten sitten käy niin, etten edes aloita.. En sitten tiedä onko se hyvä vai huono 🙂

  Tykkää

  • No joo, juuri tuo voi käydä täälläkin. Ja myöhemmin se ohjekaan ei ehkä enää nappaa. Mikähän tässä nyt olisi se paras ratkaisu? Muu kuin perustaa oma lankakauppa ja viettää siellä kaikki hetket, ettei tarvitse itselleen ostaa, mutta toisaalta voisi aina heti aloittaa? 😀

   Tykkää

 2. Ihannekuluttajaminäsi on minun ihannekuluttajaminäni. Lankavarastoistani en puhu mitään. Mutta tunnustuksen jaan heti tuoreeltaan, vasta nyt (!) tämän blogin löydettyäni, se löytyy blogistani.

  Tykkää

  • Ei minunkaan ihannekuluttajaminä ole täydellinen, mutta pääasia on, että se yrittää ajatella edes jotain! 🙂
   Mutta apua, meni senssit ihan totaalisen sekaisin tuosta tunnustuksesta. Ihan mieletöntä. KIITOS! ❤

   Tykkää

 3. Mulla on vastaava laihis kankaiden kanssa ollut käynnissä jo muutaman kuukauden, ostokieltoa olen pidellyt kait jo pari vuotta. Töitä syntyy tasaisesti, mutta kumman täyttä kangaskaapissa on aina vaan!

  Tykkää

  • Eikö! Vaikka mitä tekisi, niin aina vaan on tavaraa. Olen tosiaan jo pari viikkoa ommellut jotain joka päivä, eikä tuo pino tunnu menevän yhtään mihinkään. Olkoonkin, että yhdistin tuohon nyt pari juttua, joita olin säilyttänyt aiemmin muualla. Tykkään kyllä tästä, että kaikki samat tavarat on just samassa paikassa, eivätkä hämäävästi ripoteltuna, jolloin niiden määrä näyttää vähemmältä. 🙂 Armotonta menoa.

   Tykkää

 4. Mä oon oppinut nyt hyvin valitettavasti siihen, että ostan saman tien ihania lankoja niin paljon, että riittää vaikka torkkupeittoon. Että käy sitten mihin tahansa projektiin.

  Ehkä mun pitäis osallistua tähän dieettiin.

  Tykkää

  • Kuulostaa paljon järkevämmältä kuin tuo minun entinen tapa ostaa max. 3 kerää. ”No voihan näitä sitten vaikka raidoittaa jonkun kanssa, jos haluaakin tehdä jotain isompaa.” 😀

   Tykkää

   • Tavallaan kyllä, mutten enää tiedä, minne langat kätkisin – mieheni paheksuva katse voi vaikka polttaa niihin reikiä! Hänestä on ikävää, että langat voivat vyöryä vaatekaapistamme hänen päälleen (se on viimeisin kätköni), vaikka mikä voisi olla kauniimpaa kuin kuolla lankavyöryn alle, kysyn vaan.

    Tykkää

   • Khihihi! Pyrskähdän joka kerta nauramaan, kun luen ”Hänestä on ikävää, että langat voivat vyöryä vaatekaapistamme hänen päälleen” Hahhel! ..Jos minä saisin valita, niin ei kuulostaisi yhtään pöllömmältä tavalta lähteä lankojen mukaan! Ja miten minä nyt yhtäkkiä näen itseni katossa itseäni katsomassa, kun teen lankaenkeleitä kerämeressä. Ketarat vaan heiluu ja mulla on hymy naamalla. Miehesi kyllä ymmärtää vielä.

    Tykkää

Kerro, niin mekin tiedetään!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s