Shalom.

Syyskuussa oivalsin, että neulomani takit eivät ole istuneet minulle mitä luultavimmin väljyysvarojensa vuoksi. Olen yläosasta numeroa suurempi kuin alaosasta ja neuletakkini ovat aina korostaneet asiaa epätoivotuin tavoin vieden kaikki muodot mennessään. Jos olet jossain törmännyt perunasäkin näköiseen tyyppiin, se olen hyvinkin voinut olla minä. Haastoin itseni kokeilemaan käytännössä, toimisivatko takit ilman väljyyksiä paremmin. Siitä Shalom.

da555-1

Alkuperäinen malli: Shalom Cardigan by Meghan McFarlane
Lanka: Hjertegarn Lima
Puikot: 4 mm ja 4.5 mm

Ohjeen vaatimaa, aran-vahvuista lankaa ei ollut jemmassa, mutta worsted-paksuiset Ukkitakin purkukerät puhuttelivat. Hjertegarnin Lima on jollakin tapaa hyvin perinteisen oloista lankaa, joten siihen sopi minusta hyvin yksinkertainen malli aina-oikein-reunuksineen ja -rannekkeineen.

Yhtään en tiennyt, mitä kokoa oli luvassa vai tulisiko tuppi, mutta seuraava virke mielessäni uskalsin:

Kuten aina sovittaessani ohjeita eri vahvuisille langoille, otin avukseni yläasteen matikantunneilta tutun suoraan verrannollisuuden. Aluperäisessä ohjeessa tiheys oli 13 s / 10 cm ja niillä luotiin 67 s, Minulla tiheys oli n. 16 s / 10 cm. Saamme siis verrannon kautta käyttämällemme tiheydelle pyöristetyn silmukkaluvun 82. En ollut ihan varma, onko laskutapa kaikilla muistissa, joten väänsin rautalangasta alle. 🙂

13/67 = 16/x
13x = 67*16

x = 82

jne.

6939c-3
Neuloin ohjeen mukaan ja kun lisäyskerroksilla pari viimeistä silmukkaa eivät aina menneet tasan, tein, kuten parhaaksi koin. Napinlävet on tehty joka 14. kerroksella. Ja joo, hienosti jäädyin läpien kanssa ja tein ne yläosaan molemmille puolille? Wha! Napitkin ompelin lähelle reunaa. Joutuu ehkä siirtämään.

Kaikkien lisäysten jälkeen työssä oli 191 s. Käytin hyväkseni Ishin modauksia ja jaoin silmukat etu- ja takakappaleisiin sekä hihoihin suhteuttaen modauksesta sopivat määrät verrannolla ja arvioimalla mutulla. Jakoni oli 33+38+49+38+33. Kainaloon loin 12 s lisää ja merkkasin ”sivusauman” paikan silmukkamerkillä 40 s etureunasta.

Ohje oli erittäin helppo muokata ohuemmalle langalle, sillä lisäyksiä tulee vain kolmella kerroksella eikä päätä tarvinnut raapia niiden kanssa. Olin muuten niin vimmassani, etten neulonut kaarrokkeen oikeita silmukoita kiertäen vaan posotin 1o, 1n -joustinta. Ei se kyllä taida minua harmittaa, vaikka kierretyt ovat aina paljon kauniimpia. Joo. Ei harmita. Piti varmistua miettimällä vielä.

3247f-4

Tein vyötärökavennukset ainoastaan takakappaleen puolella silmukkamerkin kohdalla, jolloin sain etukappaleen pidettyä tasaisen levyisenä ja väljyyttä kurottua sopivasti vain notkoselän puolelta pois. Tästä ideastani olen iloinen! Käytän tätä keinoa ehdottomasti jatkossakin. Vartaloni etuprofiili on hyvin suora, joten en yleensäkään tarvitse kurvausta vyötärölle kovin paljon. Kurvikkaammat kanssasisaret hyötynevät enemmän merkin molemmin puolin kaventamisesta.

Helma olikin muuten varsin tasaista poljentoa. Päätin lopettaa muutamaan riviin ainaoikeaa. Napit kävin noukkimassa Pikkulinnasta, jossa sivumennen mainiten on taitaa olla Jyväskylän monipuolisin lankavalikoima ja aina ihana palvelu. 🙂

99927-2

Ja ne fiilikset. Tykkään takista kovasti ja neuletakkimöröt ovat toistaiseksi kadonneet. Kyllä tämä on selvästi kaikkein paras yritys tähän mennessä. Tämän kokemuksen voimin uskallan käydä takkeihin käsiksi uudestaankin ja siitä pidän eri toten. Etten nyt ihan pelkkiä pipoja tee ja kaikki siellä jo mieti, että one trick pony.

Jos käytätte modauksiani ja havaitsette epäselvyyttä, kysykää ihmeessä tarkennuksia tai korjauksia! Tai kertokaa vaikka siitäkin, jos onnistuukin hyvin! 🙂

Ps. Kuvat on otatettu Kaliumdikromaatissa, kiitos taas!

Advertisements

10 kommenttia artikkeliin ”Shalom.

  1. Piti tulla oikein uudelleen katsomaan tätä. 🙂 Tajusin näet, että olen ennen pitänyt mallia ”ihan kivana”, mutta nyt kun näin näin nätin version, niin alkoi tehdä mieli saada itsellekin! 🙂

    Tykkää

  2. Eikä, vau! Tulipa hyvä mieli kommentistasi 🙂 Tämä malli on kyllä kiva ja varmasti etenkin siinä tapauksessa, että tekee joustimet kierretyin silmin. 🙂 Minulla oli hirmu hinku vaan päästä näkemään, saanko takista istuvan! 😀

    Tykkää

  3. No mutta ompa kyllä kaunis! Villatakkien neulominen on jäänyt vähemmälle, ja haaveissa olisi juuri tämmöinen ylhäältä alas neulottava malli. Pistetäämpä siis korvan taakse 🙂 Hieno oivallus, ja mitä mahtavampaa että nyt saat tehtyä itsellesi istuvia villatakkeja!

    Tykkää

Kerro, niin mekin tiedetään!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s