Ostamattomuushaasteesta.

Taidanpa postata kuukauden ostamattomuushaasteeni tulokset täälläkin, niin hyvä mieli siitä minulle tuli!

Kuukausi meni uskomattoman nopeasti ja suorastaan rakastin joka hetkeä. Haaste oli avartavuudessaan verrattava kokemus puolisentoista vuotta kestäneeseen uncluttering-projektiini, joka jatkuu edelleen. En oikein keksi, kenelle en haastetta suosittelisi! Jo viikkokin voi tehdä gutaa. 🙂

“Be content with what you have; rejoice in the way things are. When you realize there is nothing lacking, the whole world belongs to you.” – Lao Tzu

Kuten haasteen esittelypostauksessa kerroin, olen tehnyt palkattomia työharjoitteluja 5 kk. Tavallisen opiskelun aikana voin aikatauluttaa kouluhommat työvuorojeni mukaan ja rahoittaa opintoni itse. Työharkoissa taas olen luonnollisesti ollut sidottu olemaan paikalla tietystä kellonajasta tiettyyn, joten olen joutunut ottamaan opintolainaa korvatakseni sillä menetetyt palkkatulot, kun vuorot eivät ole natsanneet leipätöihin. Olen ajoittain äitynyt jopa murehtimaan raha-asioita, mutta kuvitelkaa! Haasteen aikana todellinen tola kirkastui entistäkin selvemmin: en tarvitsekaan rahaa juuri lainkaan. Minulla ei ole hätää. Minulla on jo kaikki, mitä tarvitsen ja laskut on maksettu ajallaan, kuten aina ennenkin. Enkä koe joutuneeni luopumaan mistään. Opintolainankin voisin maksaa jo nyt pois kertyneillä säästöillä, mutta rakennan puskurirahastoa ensin pari sataa suuremmaksi, jotta hädän tullen on, mistä ottaa. Opintolainan korko on onneksi maltillinen eikä parin kuukauden odottaminen kasvata maksettavaa summaa merkittävästi. 🙂

Heti ensimmäisestä haastepäivästä lähtien tuntui, että olen täysin vapaa tyytymättömyydestä siihen, mitä minulla jo on sekä kyllästymisestä ja uuden kaipuusta. Ruoho saattaa toki joskus olla vihreämpää aidan toisella puolella, mutta oma puoli riittää minulle ja olen siitä kiitollinen. Rakastan sitä valinnanvapauden tunnetta, kun impulssin hetkellä ynnään 6e lisää matkakassaan uuden kynsilakan ostamisen sijaan. Ja varmasti niitä uusia lakkojakin kyllä kotiin ilmestyy, mutta ei enää samalla tavalla varkain vaan silloin, kun minä niiden ostamista tarkoin punnittuani niin päätän.

Haaste on selvästi opettanut tarkempaa harkintaa ja huomaan nyt, kuinka impulssin hetkellä on helppo perustella itselleen tarvitsevansa jotakin, vaikka pienellä luovuudella tai jo kotoa löytyvien asioiden paremmalla tuntemisella voi tulla aivan toiseen lopputulokseen. Mikään listan asioistahan ei ollut lähtökohtaisestikaan elintärkeä. Juhlavaatteita ja poskipunaa ostaessani ärsytti. Ennen olisin ollut tyytyväinen, että saan käypäiset vaatteet ja vähän alea tuotteesta, jonka ostaisin muutenkin. Nyt vain sapetti, kun haaste meni poikki ja rahaa kului. Ja näin haasteen päätyttyä tuntuu siltä, ettei oikein tee mieli ostaa mitään.

Listalta poistuvat:

– mustat ristiinmenevät liivit 30e Huomasin saavani eräistä liiveistäni olkaimet ristiin takaa, joten 30e säästetty!
– juoksuhousut n.40e Aloittelen juoksuharrastusta enkä omista kuin yhdet sortsit, jotka eivät todellakaan juoksemiseen sovi. Tajusin voivani lyhentää muutenkin jalan alle menevät hikijumppahousuni capreiksi, jolloin lyön kaksi kärpästä yhdellä iskulla! Milloin jumpassa muka olen kaivannut pitkiä lahkeita muutenkaan! Kai ne urheiluhousut aika kalliita ovat, joten nelisenkymppiä taas säästöön 🙂
– karpin leivontakirja 30e Miksipä en yrittäisi löytää teosta kirjastosta tai googlettaa reseptejä sen kerran, kun leivon?

Säästin 100e tuosta vaan!

Hankittu haasteen aikana:

– vedenkeitin 69e Keittimeni hajosi ja itkin hieman sisältä. Uusi korvaa edesmenneen onneksi hienosti ja jään henkiin.
– teen haudutuspallo 10e Teen haudutus on helpompaa, kun lehdet voi laittaa lillumaan.
– juhlapusero 45e Olin suunnitellut asukokonaisuuden hääjuhliin valmiiksi ja harmitus oli suuri, kun tajusin viime kesänä ompelemani mekon olevan minulle liian suuri. Jouduin siis ostamaan juhlavaatteet, sillä kaapistani löytyi vain pikkumusta ja -valkoinen eikä kumpikaan niistä olisi sopinut häihin eikä aikaa uusien ompelemiseen ollut.
– juhlahame 27e ks. edellinen.
– tukisukkahousut 30e Päätin satsata laadukkaisiin sukkahousuihin eikä Wolfordien hankkiminen ole kaduttanut sekuntiakaan. Jalat eivät tykänneet yhtään kyttyrää käveltyäni koko päivän häissä korkokengissä, vaikka olen pääsääntöisesti tennari-ihminen! Myös materiaali ja sidos on huomattavasti tasokkaampi kuin perussukkiksissa. Ostan toiset mustana, kun syksy taas saa.
– matta, vaaleanpunainen poskipuna WCI 6e Löysin Sokokselta UV-valon valkaisemia poskipunia, jotka olivat tavoittelemaani sävyä. Sain pinnasta pilalle menneen tuotteen alennettuun hintaan ja ostin sen, ettei se mene roskikseen mahdollisesti reklamoitaessa. Hippisydämeni ei olisi kestänyt pohjimmiltaan toimivan tuotteen heittämistä kaatopaikalle. Olisin joka tapauksessa ostanut kyseisen sävyn haasteen jälkeen. Omistin vain yhden mattaposkipunan ennestään eikä lähellekään vastaavaa sävyä löytynyt aiemmin kotoa. Ärsytti silti rikkoa haaste.

Haasteesta huolimatta 187e on mennyt! :< Vaan menipähän ainakin tiedostaen eikä mikään ostos kaduta, mikä on tärkeintä!

Määräämättömäksi ajaksi ostoslistalle siis jää:

– kirkkaanpinkki MSCHIC-huulipuna 18e tai WCI 6,90e, Benecosin Purple n. 7e. Nyt ehkä raskinkin ostaa Hot hot pinkin, katsotaan aikanaan. On se pari tuntia töitä yhdestä huulipunasta vaan aika paljon.
– takakuori rikkoutuneen tilalle puhelimeen 20e Uusi tilattu tänään.
– huulirasva-ainekset ja hylsyt 15e Jäänee vielä keikkumaan ostoslistalle vielä hetkeksi yllärimenojen vuoksi.
– pyykinvalkaisuaine 5e Tilannen, kun tulee muutakin asiaa samaan nettikauppaan.
– (hajuvesi max. 50e Tulee vastaan, jos tulee. Voi mennä viisi vuotta tai kolme päivää, että täydellinen löytyy. Pärjään ilmankin, kuten tähänkin saakka.)
– mikrokupu 5e Yritän muistaa nyt hankkia samalla, kun kuljen listani kanssa kaupassa!
– musta, o-aukkoinen, puolipitkähihainen trikoopaita 50% alessa 13e Peruspaita puuttuu.
– pullea luomivärisivellin 5,90e Smokyn tekeminen on tarpeettoman hankalaa nykyisillä välineillä.
– murrettu petroolinsininen kynsilakka, Lumene 6e Pukeudun yhä harvemmin väreihin, mutta pidän niistä aika ajoin kynsilläni. Täydellinen aavikkopetrooli minulle turkoosin ystävälle.

+ ylläri: särkinäisen pyörän korjaus ja huolto 100e.

28d87-happyKuva

Summa summarum:

Ihastuin aivan täysin listan pitämiseen, sillä nyt minulla on valmis, mietitty ostoslista seuraavalle kauppareissulle ja sitä on helppo noudattaa! Tuntuu myös, että talouteni on nyt hallussa. Aion jatkaa listakäytäntöä joko viikon tai kahden sykleissä ja välttää mm. tällä keinoin välittömiä impulssihankintoja tiukemmin. Oli aivan ihanaa tehdä ennätysmäärä kielteisiä ostopäätöksiä!

Advertisements

2 kommenttia artikkeliin ”Ostamattomuushaasteesta.

  1. Paluuviite: RÄTEI? RÄTEI. |

  2. Paluuviite: RÄTEI? RÄTEI. |

Kerro, niin mekin tiedetään!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s