Olohuone?

Tämä postaus ei liity millään tavalla neulomiseen, mutta mieleni teki jakaa ajatukseni siitä huolimatta koska uncluttering  (epäjärjestyksen poistaminen?) on minulle läheinen asia ja liittyy oikeastaan kaikkeen, mitä teen ja jätän tekemättä. Yksi ehdoton lempiblogini onkin Unclutterer, jota voin suositella aivan kaikille, joita kiinnostaa parempi ajanhallinta, tuottavuus ja ylimääräisen kohinan poistaminen. Tässä postauksessa ruodin suhdettani televisioon ja myös sohvaan.

Vuoden, parin päivät olen kyllä ollut tietoinen siitä, etten koskaan katso televisiota, vaikka meillä sellainen on. Ahdistun ja vihastun mainoksista, paskoista ohjelmista hapatuskäsikirjoituksineen ja julkkiksista elämäntyyleineen enkä todellakaan halua yhtäkään näistä olohuoneeseeni. Jos en olisi työssäkäyvä opiskelija ja minulla olisikin iltaisin vapaata aikaa, en halua visioida itseäni käyttämässä sitä tv:tä katsoen vaan hetkestä nauttien joko yksin tai niiden ihmisten kanssa, joita rakastan ja arvostan. 🙂

Täysin virattomana televisio ei meilläkään ole ollut – siitä katsotaan Pikkukakkonen ja satunnaisia lastenohjelmia. Tarkistin etukäteen, että Yle Areenasta voi katsoa edellisen jakson, joten lapseni ei pääse kasvamaan kieroon ainakaan Pikkukakkosen puutteen vuoksi. Aivan yleistä lienee, että suuri televisio hankitaan elokuvia ja/tai pelaamista varten eikä varsinaisia ohjelmia katsota lainkaan. Laskin taannoin, että viime vuonna olen aloittanut katsomaan kuutta elokuvaa, joista ainakin kolmen aikana olen joko nukahtanut tai muuten keskeyttänyt leffaelämyksen ikävystyttävänä. Vain yhden näistä elokuvista olen tainnut nähdä kotona omasta ruudusta. Kyllä kannatti ostaa nelikakkonen! Ei minusta tullut elokuvaihmistä, vaikka ison teeveen ostin. Hieno, satasia maksanut oppitunti siitä, ettei kannata hankkia mitään tarpeeseen, jota minulla ei ole vain siltä varalta, että muutun ja tarve muodostuu.

d2a9f-tv

Kuva

 Sohvallani istun ylipäätään muutamia kertoja vuodessa nyt, kun aikaa neuloa ei enää juuri ole. Tyttökin päätyy yleensä lattialle suurien tyynyjen päälle rönöttämään. Luin toissapäivänä tätä Miss Minimalistin postausta ja hajanaiset pisteet yhdistyivät kuvioksi. Minkä hemmetin takia 55 m2 kaksioni suurin tila on käytetty sisustamalla se tv-tasolla, taulutelevisiolla ja divaanisohvalla, kun ainoastaan kaikki pienemmät tilat ovat aktiivikäytössä? Onko järkeä? En ollut ennen kyseenalaistanut sohvankaan olemassaoloa, sehän kuuluu kalustoon! Ilman muuta täytyy olla sohva, hyvänen aika! (En muuten pidä sohvien luonteesta siinäkään mielessä, että ne suunnitellaan vierekkän eikä vastakkain istuttavaksi. Paljon mielenkiintoisempia ovat ihmisten silmät kuin pyllyt vasten pyllyjä!)

Tuntuu kummalliselta, etten ollut tajunnut television ja sohvan turhuutta itselleni, sillä jokaisen omistamani esineen tarpeellisuuden olen arvioinut useita kertoja ja vienyt suurimman osan tavaroistani kierrätyskeskukseen kuluneen vuoden aikana. Joka päivä poistan tavaraa kodistani, sillä haluan omistaa mahdollisimman vähän materiaa ja esineideni olevan minulle merkityksellisiä ja tarpeellisia. Haluan keskittyä minulle aidosti tärkeisiin asioihin kuluttamisen, perässäpysymisen ja ainaisen tarvitsemisen sijaan. Tavaroiden poistuminen kodistani on antanut aivan uutta perspektiiviä ja auttanut löytämään kyvyn elää aidosti hetkessä takertumatta menneeseen tai murehtimatta liioin tulevaa. Myös rahaa säästyy huomattavasti, kun hankinnat miettii tarkkaan ja sijoittaa mieluummin yhteen tasokkaaseen tuotteeseen kuin moneen heikkolaatuiseen. Köyhällä ei ole varaa halpaan, olen huomannut pitävän usein paikkaansa. Arvostan inspiraatiolle ja ajatuksille tilaa luovaa ympäristöä enemmän kuin kaiken mahdollisen hilloamista siltä varalta, että joskus voi ehkä saattaa tarvita jotakin johonkin. Hätä aina keinot keksii ja eikö niitä asioita voi sitä paitsi vaikka lainata tai vuokrata, ei minun tarvitse ihan kaikkea omistaa!

Mietin ostoni erittäin tarkkaan ja impulssin iskiessä makustelen ensin pari viikkoa, ellei kyseessä ole aivan rahat tai henki -tyyppinen tarjous, josta ei voi kieltäytyä. Pidän myös siitä, että tiedän nykyään aina, missä esineet ovat. Kaikelle on paikka ja kaikki on paikallaan. Useimmiten. 🙂 Minut on muuten tunnettu varsinaisena kassialmana ja epäjärjestelmällisenä sottapyttynä 25 vuotta ja tuntuu hassulta, kun asiat ovatkin yhtäkkiä siltä osin suunnilleen näpissä.

Palaan vielä tv-huoneen muutokseen oikeaksi olohuoneeksi myöhemmin, sillä olen nyt isäni luona eikä minulla ei ole mahdollisuutta ottaa ennen-kuvia ja projekti tulnee alkamaan vasta kesän aikana, kun saan pakettiauton alleni! En voisi olla enempää innoissani! Kuin saisi yhden huoneen lisää!  Ihanaa, että elämästäni poistuu jälleen yksi häiritsevä elementti! Viimeksi olin näin innoissani, kun lähdin Facebookista! Aloitan poistamalla television ja jos saan sohvan pyöriteltyä järkevästi, se saa vielä jäädä. Pidän kuitenkin jo siitä, että tajusin kyseenalaistaa senkin. Tiedättekö, olisi niin ihanaa rakennella majoja tytön kanssa lattiatyynyistä ja parista nojatuolista sen sijaan, että rakennuspalikkana on vain tummanharmaa divaanimöhkäle!

Advertisements

4 kommenttia artikkeliin ”Olohuone?

 1. Tv:n puuttuminen on kyllä onnellinen asia. Ei joudu sietämään mainoksia, ei tosi-tv:tä eikä muutakaan paskaa. Aikaakin jää enemmän, ja silloin jos jotain tekee mieli katsoa, niin tietokoneella pärjää melkoisen hyvin. Telkkarittomuus <3nimim. yli 5 vuotta ilman telkkaria

  Tykkää

 2. Leffojen katsomiseen telkkari on kyllä aivan ehdoton tuote. Urheilua tulee myös hiukan seurattua, tai jotain random sarjoja. Välillä huomaa katsovansa jotain hömppää mikä ärsyttää mutta samalla huvittaa, että ei tällaista voi olla olemassa. Siksi sitä ei kai syyllistä itseään ajan tuhlauksesta, kun viihdyttyy näköjään aika helposti 😀 Mutta joo. Aika eeppinen postaus tämä. Huomaa kuinka perusteltua olisi sinun luopua telkkarista. Saisi aika erinäköisen, ja ennen kaikkea omannäköisen olkkarin kun sinne saisi kasata niitä oikeasti sinulle tärkeitä asioita. 🙂

  Tykkää

 3. Ddargas: odotan niin! Siirsin jo tänään töllön pikkuhuoneeseen ja järjestelin olkkarin ja voi veljet, miten ihanaa oli tulla töistä kotiin, kun ei ensimmäisenä ollut tv näköpiirissä! <3Cannibalize: Aika monen olen kuullut perustelevan laaduttomien sarjojen, dokkareiden tai minkä muun hyvänsä seuraamista sillä, että sillä saa aivot pois päältä. (Juokseminen on kuulemma terveellinen korvike tälle.) Tulee ihan mieleen ne lapset, joilla ei saa ikinä olla tylsää ja koko ajan pitää olla jotain viihdykettä. Olen aika varma, että ihminen kaipaa myös tylsyyttä ja sitä, ettei infoa tule jatkuvasti ja on rauhaa omille ajatuksille. En myöskään koe saavani elämääni minkäänlaista lisäarvoa myötähäpeän ja/tai ylemmyydentunteesta, jota ärsyttävien julkkisten tai ohjelmien seuraaminen voi aiheuttaa. Mutta kuten sanoit, minulle ratkaisu tuntuu oikealta ja rakastan ajatusta kodista, joka on meidän elämämme mukainen. Jollekin muulle vastaava ei välttämättä sovi. Mikä parasta, voimme jokainen tehdä kodistamme omanlaisen! 🙂

  Tykkää

 4. Ddargas: odotan niin! Siirsin jo tänään töllön pikkuhuoneeseen ja järjestelin olkkarin ja voi veljet, miten ihanaa oli tulla töistä kotiin, kun ei ensimmäisenä ollut tv näköpiirissä! <3Cannibalize: Aika monen olen kuullut perustelevan laaduttomien sarjojen, dokkareiden tai minkä muun hyvänsä seuraamista sillä, että sillä saa aivot pois päältä. (Juokseminen on kuulemma terveellinen korvike tälle.) Tulee ihan mieleen ne lapset, joilla ei saa ikinä olla tylsää ja koko ajan pitää olla jotain viihdykettä. Olen aika varma, että ihminen kaipaa myös tylsyyttä ja sitä, ettei infoa tule jatkuvasti ja on rauhaa omille ajatuksille. En myöskään koe saavani elämääni minkäänlaista lisäarvoa myötähäpeän ja/tai ylemmyydentunteesta, jota ärsyttävien julkkisten tai ohjelmien seuraaminen voi aiheuttaa. Mutta kuten sanoit, minulle ratkaisu tuntuu oikealta ja rakastan ajatusta kodista, joka on meidän elämämme mukainen. Jollekin muulle vastaava ei välttämättä sovi. Mikä parasta, voimme jokainen tehdä kodistamme omanlaisen! 🙂

  Tykkää

Kerro, niin mekin tiedetään!

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s